20 Şubat 2011 Pazar

Avea ve Frekans dağılımı

Geçenlerde Avea CEOsu Erkan Akdemir frekansların adil olarak yeniden yeniden paylaştırılmasını istemiş. Eşit rekabet koşullarının olması gerektiğini düşünürsek bu bana göre doğru bir istek. Fakat diğer operatörlerin pek işine gelmediği için pek oralı olmuyorlar. BTK 2G, 3G ve LTE frekanslarıyla ilgili bir çalışma yapıyormuş galiba.

Avea CEO’su Erkan Akdemir, önümüzdeki dönemde en çok konuşulacak konulardan birinin frekanslar olacağını dile getirdi. Akdemir, frekansların adil olarak yeniden paylaştırılması ve LTE gibi teknolojilerde frekansların dağılımı meselesinin daha çok gündeme geleceğini ifade ederek, şöyle devam etti: “LTE’de frekansların da ticari anlamda anlamlı olması gerekiyor. Mobil operatörlerin başarısını etkilediği kadar, piyasanın adil gelişmesi ve büyümesi anlamında frekans en önemli etken. 2G’deki frekans dağılımının da gözden geçirilmesi, 3G’de fırsat varsa farklı frekansların kullanıma açılması ve 4G frekans planlamasının şu anda anons edilmesi bizim gibi uzun dönemli yatırım yapan operatörler için çok önemli.”

Diğer operatörler 900 Mhz frekansında, Avea ise 1800 Mhz frekansında haberleşiyor. Fakat Avea nın çalışma frekansı yüksek olduğundan dolayı daha kolay sönümlemeye uğruyor ve bu yüzden çekmediğine yönelik daha fazla şikayetler geliyor. Yine söylenenlere göre bu frekansın yüksek olmasından dolayı baz istasyonları kurulum ve ekipmanlarının maliyetleri de biraz daha yüksek. Avea bu yüzden bir hatta iki sıfır geriden başlıyor. Fakat Türk Telekom'un ona ayrıcalık tanıdığını düşünürsek - ki bunu kabul etmiyorlar- bu biraz avantaj sağlasa da yine de 1800 Mhz frekansı onun için dezavantaj. Yine Avea'nın sürekli şikayet ettiği bir konuda ara bağlantı ücretleri. Ara bağlantı ücretlerinde bana göre her üç operatörü birden memnun etmek zor. Bu Turkcell için bir gelirken, Avea için bir gider kalemi. Biri yüksek kalmasını isterken diğeri düşmesini istiyor. BTK nın bu konuda işi zor. Herkesi memnun edecek bir çözüm bulması gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder