27 Şubat 2011 Pazar

Türkiye haberleşme sektörü üç aylık pazar verileri raporu

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Sektörel Araştırma ve Stratejiler Dairesi Başkanlığının 2010 Yılı 4. Çeyrek Üç Aylık Pazar Verileri Raporu şubat ayında yayınlandı. Türkiye'deki internet kullanımını, mobil internetin geleceği, yatırımları görmek için bana göre incelenmesi gereken bir rapor. Az çok teknolojiyle ilgilenen kişilerin bile anlayabileceği bir rapor. Operatörlerin, Vendorların, taşeron firmaların ve biz gariban mühendislerin geleceğe yönelik ne yapacağı kestirmesi için gerekli bir kaynak. 70 sayfalık raporda bana ilginç elen bazı veriler;

  • Bir kaç yıldır Türk Telekom ve Turkcell kar ederken, Avea ve Vodafone zarar etmiş.
  • 2010 yılı dördüncü üç aylık dönemde Türk Telekom ve mobil işletmecilerin toplam yatırım miktarının yaklaşık 1,5 milyar TL olarak gerçekleşmiş.
  • 2010 yılı dördüncü üç aylık dönemde ise gerek mobil trafikte gerekse sabit trafikte artış gözlenmiş, toplam mobil trafik miktarı 33 milyar dakika olurken, sabit trafik miktarı ise 5,8 milyar dakika olarak gerçekleşmiş.
  • Sektördeki toplam çalışan sayısı 35.745 olup, 25.891 kişi Türk Telekom’da, 7.302 kişi mobil işletmecilerinde ve 2.552 kişi diğer işletmecilerde istihdam edilmekteymiş.
  • 2003 yılında sadece 18.604 genişbant internet abonesi varken, yedi yılda yaklaşık 460 kat artarak 2010 yılı dördüncü çeyreği itibariyle 8,5 milyonu aşmış.
  • 2010 yılı sonu itibariyle mobil genişbant internet abone sayısı bir önceki döneme göre %25 artarak 1.448.020 ye ulaşmış. Toplam mobil genişbant internet kullanım miktarı ise bir önceki çeyreğe göre yaklaşık %34 oranında artarak 4.284 TByte olmuş.
  • 2010 yılı son çeyreğinde toplam sabit genişbant internet kullanım (indirme ve yükleme) miktarı yaklaşık 293.000 TByte olmuş. Bu kullanımın yaklaşık %88’i veri indirme, %12’si veri yükleme şeklinde gerçekleşmiştir.
  • 2010 yılı dördüncü üç aylık dönemde yapılan toplam mobil yatırım 970 milyar TL olarak gerçekleşmiş.
  • 2010 yılı dördüncü üç aylık dönemde söz konusu mobil gelirler yaklaşık 3,54 milyar TL olarak gerçekleşmiş.
  • 2010 yılı Aralık ayı itibariyle Turkcell için abone başına aylık gelir 19,2 TL, Vodafone için 18,0 TL, Avea için ise 19,1 TL’ymiş.
Benim ilgimi çeken veriler böyle. Telekomünikasyon sektörü çok büyük ve çok karlı bir sektör. Bu sektörden ufacık da olsa bir kısmından bir pay alabilirsek yeter bize. Burada önemli olan hangi kısmında yer alacağımız.

Bu raporun tamamına şu linkten ulaşabilirsiniz.

Smartface Designer ile Mobil Uygulama Geliştirme

Smartface Designer “abi mobil programlamada iyi iş var, bir program yazsak köşeyiz” deyip kaçıncı kez elim boş döndükten sonra rastladığım bir mobil program geliştirme programı. Henüz bir program geliştiremedim ama bu programın Mobinex adlı firmada Türk mühendisler tarafından geliştirildiğini duyunca göğsüm kabardı sanki. Bu program sayesinde programlama bilmeseniz bile görsel olarak basit programlar geliştirebiliyorsunuz. Eğer mobil programlama ile ilgileniyorsanız ve nereden başlayacağınız bilmiyorsanız sizin için iyi bir başlangıç olabilir.





Smartface Designer i buradan indirebilirsiniz.
Örnek projelere buradan erişebilirsiniz.
Dökümanlara buradan ulaşabilirsiniz.
Deste forumuna buradan, Türkçe foruma ise buradan erişebilirsiniz.