7 Mart 2011 Pazartesi

Rich Communication Suite dedikleri...

 

Bugün yeni duyduğum Rich Communication Suite (RCS) adında bir servisten bahsedeceğim. Bu 2011 yılında çok popüler olacakmış. Yine tahminlere göre RCS ye abone olacakların sayısı 6.8 milyonu geçecekmiş.

Rich Communication Suite (RCS) kullanıcılara anlık ileti göndermeyi, canlı video paylaşmayı ve ağda dosya transfer edebilmeyi vaat ediyor. Deutsche Telekom, Orange, Telecom Italia, Telefonica and Vodafone ticari olarak 2011 yılının sonuna doğru bu servisi hizmete sunmayı planlıyor. Diğer operatörler için ise bu tarih 2012 yi geçiyor.

 

 

 

 

 

Şimdi ne işe yarıyor acaba bu dediğimizde, çünkü zaten ben normalde telefonuma bütün bunları yapabiliyorum. Bunu şöyle açıklamaya çalışacağım. İnternete hızlı ve ucuz bağlantı yapıldığı günlerden önce cep telefonu kullanıcıları tüm servislerden(SMS, MMS vb.) operatör üzerinden yararlanıyorlardı. Fakat şimdi 3G vb. Internet bağlantıları hızlı olduğundan dolayı ben cepten MSN ye girer, youtube’e video paylaşır, diğer dosya paylaşım sitelerinden dosya alışverişi yaparım. Dolayısıyla mobil operatörler bir bakıma aradan çıkmış oldu ve onlar bu konudan hiç de memnun değiller. Çünkü gelirleri –data bağlantısından ücret alsalar da- nispeten düşmüş oluyor.

 

 

GSMABuna çözüm olarak GSMA diyor ki tüm operatörler ve vendorlar bir araya gelin, belli bir standart oluşturun ve bunu müşterilerinize sunun. Böylece müşteri RCS standartlarını uygulayan bir operatöre yine RCS standartlarını uygulayan bir telefon ile bağlandığında herhangi uygulama indirmeden yeni nesil servislerden yararlanabilecek. Servis alt yapısı olarak hali hazırda birçok servisi destekleyebilen IMS(IP Multimedia subsystem) teknolojisinin kullanılması amaçlanıyor. Şimdilik belirlenen standartlar ise söyle;

Geliştirilmiş telefon rehberi; rehberde anlık durum bilgisi ve ikonu eklenebilir.

Geliştirilmiş mesajlaşma; mesaj yazma istediğinizde karşınızda bir sürü seçenek çıkıyor(mesaj, e-mail, chat vb.)

Geliştirilmiş arama; konuşma sırasında o kişiyle bir şeyler paylaşabilme vb.

rich communication suite diyagram

Sonuç olarak yenilikçi bir servis gibi gözükse de operatörler ve vendorlar için oldukça zor bir süreç olacak. Çünkü teknik anlamda pek çok problem var.  Mesela anlık durum bilgisinin sürekli güncellenmesi batarya ömrünü azaltır. Ayrıca birden fazla IM uygulaması ve arka plana çalışan bir çok uygulamalar da cihazı yavaşlatabilir. Operatörler için de ciddi bir sorun ise iş modeli. Fikir güzel fakat bunun pazarlaması ve ücretlendirmesi nasıl olacak? Bu sorunlar çözüldükten ve belli birkaç yerde uygulamaya geçtikten sonra tam olarak bir yorum yapabileceğiz fakat şu an bekleyip görmekten başka çare yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder