5 Mart 2011 Cumartesi

Alcatel-Lucent’tan kablosuz haberleşme hücreleri - Femtocell



Alcatel-Lucent, müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayacak bir “küçük hücre” (femtocell) kablosuz çözümünü pazara sunduğunu duyurdu.
Türkiyede daha henüz o aşamaya gelmemiş olsak da pek çok ülkede baz istasyonları yüksek data bağlantıları yüzünden trafiği kaldıramamaya başladı. Bu yüzden konuşmaların yarıda kesilmesi, sürekli meşgul çalması, aranan aboneye ulaşılama gibi sorunlar oluyor. Bina içlerinde genel sıkıntı, kablosuz ses ve veri haberleşmesindeki zayıf bağlantılar oluyor. Alcatel-Lucent bu sorunun çözümü femto cihazlarının olduğu yerlerde tanıtılmış telefonların ses ve data kullanımları ADSL hattı üzerine yönlendiriyor. Böylece, çok çeşitli yüksek bant genişliği uygulamaları sunmak mümkün oluyor.
Alcatel-Lucent Türkiye/Azerbaycan Ülke Direktörü Ali Kançal femtocell hakkında şöyle demiş: “Mobil veri hizmetlerine talep hızla artıyor ve kurumsal uygulamalar, mobil servis sağlayıcılar için gelecek vaat eden bir pazar sunuyor. İşletmelere yönelik küçük hücre çözümümüz, işyerlerinde kesintisiz ve yüksek kaliteli mobil bağlantı ihtiyacını karşılamak üzere tasarlandı.”
Bu sistem tam bir kazan kazan durumu. Şöyle ki siz bu cihaz sayesine hem kaliteli görüşme yapmış oluyorsunuz hem de normal tarifeden daha ucuza konuşuyorsunuz. Operatörler için de hem mevcut trafiği rahatlarmış oluyor hem büyük maliyetli baz istasyonları yerine daha küçük maliyetli femtocell cihazlarıyla kapsama sağlayabiliyor.
Sistemin kullanımı ise siz bu cihazı bir şekilde ediniyorsunuz, daha sonra gerekli bağlantı yaptıktan sonra gelelim konfigürasyonlara. Hiçbir konfigürasyon yapmanı gerekmiyor çünkü plug and play özelliği ile gerekli ayarlamaları (yakınındaki femtolarla anlaşma, güç kontrolü, authentication vb) kendisi yapıyor. Fakat cihaza hangi telefonların bağlanacağını belirlemeniz gerekiyor. Cihaza göre 4 ile 64 arası kullanıcı kaydolabiliyor.
Sorunlara yenilikçi bir çözün getirmesinin yanında yeni iş fikirlerine yada uygulamalara açık bir proje bu femtocell. Mesela alışveriş merkezlerine konulan bu cihazlarla eğer katılı kişiler bu kapsama alanına girerse ona yönelik bir kampanya telefonuna bir şekilde ulaştırılabilir.
Son olarak gerekliliği ve uygulanması hakkında birkaç şey söyleyeyim. Öncelile lisans ile ilgili sorunu BTK ile halledilmesi lazım. Daha sonra baz istasyonun taşlandığı bu memlekette bu cihazı millet alıp nasıl nasıl evine koysun. Gerçi Femtocell cihazları evdeki kablosuz telefondan daha az güç kullanıyor. Son olarak ben bile hala bunun gerekliliğini düşünürken nasıl olursa bunu operatörler parayla satabilir. Bunu gerçekten merak ediyorum. Bu yüzden bedava verilmesi gerekir.
Sonuç; Yenilikçi bir çözüm olsa da Türkiye’de şu an için böyle bir şeye gerek olmadığını düşünüyorum. İleride data ve ses trafiği çok yükselirse o zaman bir alternatif olarak düşünülebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder